Бездумний прийом вітамінів: чому це шкідливо (роз'яснення лікаря)

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Чому не можна бездумно пити вітаміни: пояснює лікар
Freepik

Як не нашкодити собі бездумним прийомом вітамінів: поради лікаря в ТСН.

Поділитися:

Навесні люди через ризик авітамінозу часто починають самостійно призначати собі вітаміни. Чому бездумний прийом різних добавок не є корисним для нашого організму, у сюжеті ТСН пояснила лікарка Олена Комар.

"Основні стовпи імунітету — це сон, їжа, фізична активність і вітаміни, мікроелементи. Але якщо ми візьмемо вітаміни та мікроелементи, то основне надходження їх повинно бути з їжею. Якщо ми візьмемо вітаміни, а в нас в Україні ще дуже популярне слово бади, ми отримаємо додаткове джерело. А додавати потрібно, коли є дефіцит", — зауважила спеціалістка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи насправді вагітність шкодить здоровʼю: які висновки зробили науковці

Перевірити наявність дефіциту вітамінів чи мікроелементів можна лише після консультації з лікарем та проходження обстеження. Самостійне приймання спеціальних комплексів може призвести до негативних наслідків для імунітету.

"Нам треба звернути увагу, яка доза в одній капсулі, чи вистачить однієї, чи треба пити дві капсули на добу. Якщо самому на себе брати відповідальність приймати вітаміни, добавки різні, тут потрібно мати дуже глибокі знання в цьому. Я б рекомендувала не приймати такі серйозні рішення самостійно, а консультуватися, як мінімум, із сімейним лікарем. Наша імунна система — це найскладніша система в нашому організмі й зрозуміти, як вона зреагує на той чи інший препарат, важко. Чи це буде блискавична реакція по типу анафілактичного шоку, чи це взагалі не буде жодної відповіді — ми не знаємо. Ще ми можемо "підняти" нашу імунну систему так, що розвинеться автоімунне захворювання — коли наш організм починає негативно, грубо кажучи, вбивати свої ж клітини".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи зможуть люди жити більше 130 років: вчені здивували новим відкриттям

Дивіться ТСН щоденно о 19:30 у Youtube ТСН, а також у марафоні новин.

Новини по темі