11 правил від експертки “Говорить вся країна”, як поводити себе в громадських місцях

Говорить вся країна
19:30
Пн-Чт
11 правил від експертки “Говорить вся країна” як поводити себе в громадських місцях
1plus1

Підбіг й агресивно штовхнув у скло: у “Говорить вся країна” вперше показали відео з місця вбивства хлопчика у фунікулері.

Поділитися:

З понеділка по четвер, о 19:30 на телеканалі “1+1 Україна” відбувається показ нового сезону суспільно-важливого токшоуГоворить вся країна”. Проєкт має на меті розібратися в резонансних справах, встановити справедливість та навчити українців відстоювати свої права. 

Темою цього епізоду стала історія вбивства шістнадцятирічного Максима Матерухіна у столичному фунікулері. Історія, що моментально підняла резонанс у мережі, вперше детально розкрилася у “Говорить вся країна”. До студії завітали батьки Максима, що розповіли, як почули трагічну звістку про смерть рідної дитини. Мати Ірина їхала в таксі на місце події і не могла повірити у те, що сина вже нема в живих. А Олександр - батько хлопчика - у студії зізнався, що напогялає на найсуровішому покаранні підсудимому Артему, який є головним підозрюваним у вбивстві. Чоловік знаходився у стані алкогольного сп'яніння і лишив хлопчика життя, штовхнувши у скло, де розбитий уламок врізався прямо у шию жертви. Через спричинену цим серйозну кровотечу, хлопчик загинув, так і не отримавши відповідної медичної допомоги, що могла би врятувати життя. 

Експерт “Говорить вся країна”, військовий, інструктор з надання до медичної допомоги і юрист Володимир Романчук розповів деталі смертельного поранення Максима, та яка медична допомога має проводитись у подібних випадках:

“Варто зазначити, що ця травма має дійсно дуже високу летальність. Думаю, багато хто чув про Дмитра Коцюбайла з позивним Да Вінчі, який теж загинув від масивної кровотечі у шиї внаслідок осколкового поранення. Травма дуже небезпечна. В контексті зупинки масивної кровотечі потрібно якнайшвидше стабілізувати пораненого в лежаче положення, аби сповільнити втрату і застосувати спеціальні засоби для зупинки кровотечі. Це турнікет, якщо ми говоримо про кінцівки, або гемостатичні засоби, якщо це кровотеча з вузлових зон. Потрібно ці засоби мати і періодично вчитися їх застосовувати, оскільки це навичка, що використана в ситуації, коли відлік йде на секунди”.

На питання, чи міг би персонал станції київського фунікулера надати відповідну допомогу, аби врятувати життя Максима, експерт відповідає: 

“Так, міг. Але з того, що я побачив в аптечці на станції, - був джгут есмарха і він би в цій ситуації нічим не допоміг. Постає питання комплектації, навчання працівників громадського транспорту наданню домедичної допомоги та і загалом швидкості реагування правоохоронних органів і наших медиків швидкої допомоги. На жаль, травми, повʼязані з критичною небезпекою для життя можуть бути завдані будь-кому у будь-якій ситуації. Людина, що відвідала курси до медичної допомоги дійсно може бути єдиним, хто здатний надати допомогу постраждалим”.

До студії “Говорить вся країна” завітали друзі Максима і очевидці місця події - Богдан, Захар і Марія. Діти доповіли, як почався конфлікт, що переріс у цю страшну ситуацію. Підлітки засвідчили, що розмовляли  між собою і жартували, коли старший чоловік на ім'я Артем втрутився в розмову й активно старався завести бесіду саме з Максимом. Хлопець, за словами друзів, намагався відповідати на питання спокійно і не сперечатись. Коли транспорт зупинився і став випускати пасажирів, дорослий чоловік вийшов із своєї секції у вагоні і підбіг до Максима, агресивно жбурнувши хлопця у скло. Очевидці зазначають, що від Артема було відчутно запах сильного перегару від вживання алкоголю. 

Які мотиви могли бути у Артема проявити таку реакцію на звичайну розмову дітей - пояснила експертка проєкту, психологиня Оксана Зайцева:

“Якщо людина знаходилася під впливом чогось, то мотиви встановити дуже важко. В зміненому стані можуть виникати будь-які фантазії чи навіть галюцинації. Ми не можемо попередити дії інших людей. Іноді ми безсилі перед складними ситуаціями, але ми повинні навчити дітей засобам безпеки”

У подібних випадках важливо обов'язково дотримуватись правил безпеки, що можуть вберегти від потенційної загрози життю, навіть, якщо це починається як проста розмова. Експертка надала 11 головних правил поведінки у публічних місцях ексклюзивно для “Говорить вся країна”: 

  1. Уникайте наближення до особи, яка веде себе агресивно або неадекватно. Залишайте безпечну відстань, щоб у разі необхідності швидко відійти.
  2. Не вступайте в словесні або фізичні суперечки, щоб не спровокувати додаткову агресію.
  3. Зверніться за підтримкою до персоналу закладу чи інших дорослих, присутніх поблизу. Вони можуть допомогти заспокоїти ситуацію або викликати поліцію.
  4. Якщо ситуація видається небезпечною - негайно викличте поліцію.
  5. Будьте з друзями, оскільки у групі безпечніше і легше уникнути проблем.
  6. Майте під рукою телефон, щоб швидко змогти звернутися за допомогою або зафіксувати ситуацію на відео.
  7. Якщо відчуваєте загрозу - відійдіть або покиньте місце події.
  8. Уникайте тривалого прямого погляду на агресора, але тримайте його в полі зору, щоб контролювати ситуацію.
  9. Якщо ви у небезпеці, гучно кличте на допомогу, щоб привернути увагу інших.
  10. Утримайтеся від сміху чи жартів у присутності агресора, оскільки це може бути витлумачено як провокація.
  11. Біжіть, якщо є можливість, покидайте місце з агресивною людиною будь-яким чином.

Наразі по цій справі триває слідство, а підозрюваному, затриманому правоохоронними органами, загрожує до 15 років ув'язнення. Адвокат сім'ї Матерухіних наполягатиме на присудженні максимального строку за умисне вбивство. Втім є побоювання, що суд призначить менший строк або взагалі мінімальне покарання за так зване “вбивство з необережності”. Експерти з права у випуску “Говорить вся країна” детально розглянули питання, наскільки ймовірний такий хід слідства у цій справі. 

Що показало відео з камер спостереження, та яка розмова була між вбивцею і жертвою напередодні вбивства? 

Дізнайтеся, які подробиці розкрила сестра підозрюваного у вбивстві у новому епізоді "Говорить вся країна", що виходить з понеділка по п'ятницю, о 19:30 на телеканалі “1+1 Україна”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі