Як захиститися від кліщів весною

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як захиститися від кліщів весною
Getty images

Яку хворобу переносять кліщі, та що робити у випадках, коли отримав укус - розповіли у «Сніданку з 1+1».

Поділитися:
Триває збір історій з нагоди дня народження "Сніданку з 1+1". Записуйте відеоролик у горизонтальному форматі за посиланням.

Кліщі - дрібні павукоподібні, які зазвичай харчуються кров'ю тварин і людей. Хоча багато видів кліщів є безпечними, деякі можуть бути небезпечними для здоров'я людини, передаючи різні хвороби. Зараз в Україні вже розпочався сезон кліщів, тому варто бути обережними і знати, як захистити себе від укусів цих дрібних комах - розповідає кореспондентка Олена Квітка у «Сніданку з 1+1».

Де водяться кліщі?

Існує міф, що кліщі мешкають тільки на деревах в лісних місцевостях, та насправді ці істоти активно насичують міста, насамперед у парках та зелених зонах. Кліщі можуть бути на газонах, під вікнами і навіть на піску.

Чим небезпечні?

Відомо, що в Україні не водяться кліщі, що переносять енцефаліт. Тим не менш, ці істоти можуть заразити хворобою Лайма. Це захворювання є дуже небезпечним, адже проявитись може і через 5 років після укусу кліща. Хвороба вражає весь організм, в особливості центральну нервову систему, вегетативну систему та опорно-руховий апарат.

Що робити, якщо вкусив кліщ?

Необхідно одразу ж витягнути кліщ пінцетом. Робити це треба дуже акуратно, аби не розчавити комаху, адже саме вміст травноі системи кліща може потрапити на шкіру або під шкіру людини, а це і є основний інфікуючий елемент. Лікар-інфекціоніст Євгенія Менжуліна поясню, що йодні сітки та капустні листки не треба наносити на місце укусу. Достатньо буде обробити антисептиком. Після того, як кліща було витягнуто, треба ретельно спостерігати перед а місцем укусу, чи зʼявилися там почервоніння та пухирці. Якщо почервоніння збільшується в розмірах і має бліду пляму посередині - це є ознакою того, що відбулося інфікування. І такому випадку ви повинні терміново звернутися до лікаря.

Як бути з тваринами?

Якщо кліщ вкусив вашого домашнього улюбленця, то механізм дії такий: витягнути кліща і уважно спостерігати за твариною. Якщо бачите млявість, тваринка криво ходить, втрачає апетит і виникає блювота, то це однозначний сигнал вести до ветеринара. На жаль, від укусу кліща не існує щеплень, тому правильно підібрати захист для тварини треба в тісній співпраці зі спеціалістом.

Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі