Що робити, якщо стали жертвою сексуального насилля: поради від юриста та експерта “Говорить вся країна” (ексклюзив)

Говорить вся країна
19:30
Пн-Чт

Резонанс з лікарем-ґвалтівником на Закарпатті: юрист та експерт “Говорить вся країна” назвав алгоритм дій для жертв сексуального насилля.

Поділитися:

З понеділка по четвер, о 19:30 на телеканалі “1+1 Україна” відбувається показ нового сезону суспільно-важливого токшоу “Говорить вся країна”

Новий випуск зачепить тему резонансної історії із містечка на Закарпаття. Так, суспільну увагу привернула ситуація з місцевим лікарем-гастроентерелогом-ендоскопістом, якому висунуто звинувачення у сексуальних домаганнях до чоловіків-пацієнтів, коли ті були без свідомості. Попередньо відомо, що він знімав свої вчинки на відео, а кількість жертв наразі становить щонайменше 10. У “Говорить вся країна” поспілкувалися з одним із постраждалих, вислухали версії інших працівників медичного закладу, а також знайшли свідчення про інших жертв, зокрема натяки на педофілію лікаря. 

Сексуальне насилля в Україні: статистика

Після зйомок епізоду редакція сайту 1+1 поспілкувалася з експертом проєкту, юристом Сергієм Стареньким. Він поділився статистикою щодо сексуального насилля в Україні:

“Якщо говорити про статистику до повномасштабного вторгнення, то такі звернення від чоловіків були взагалі поодинокі… Співвідношення до ситуацій з жінками десь 1 до 100. На жаль, після повномасштабного вторгнення почастішали такі випадки, як воєнні злочини відносно чоловіків, тому статистика зросла… Загалом жертви насилля звертаються до правоохоронних органів і публічно заявляють про це в тому чи іншому вигляді лише у 5-7% випадків від загальної кількості таких злочинів”. 

План дій для жертв сексуального насилля

Сергій Старенький поділився алгоритмом дій, якщо ви стали жертвою сексуального насилля:

“По-перше, спробувати максимально швидко уникнути надалі цього насилля, тобто щонайшвидше вийти “з-під влади” насильника. По-друге, негайно звернутися до правоохоронних органів та адвоката. При цьому надзвичайно важливо зберегти сліди злочину для їх фіксації. Розумію, що це емоційне рішення, але жертва часто може знищити одяг, у якому вона була, і який має на собі сліди насилля. Це стосується і гігієнічних процедур. Звичайно, людина після такої жахливої ситуації хоче позбутися нагадувань, але ці дії ускладнюють доведення винуватості. Тож за можливості варто зберігати такі докази”.

У ситуації з лікарем було зазначено, що цей чоловік працює у медичному закладі вже кілька десятків років, а відомо про його скандальні вчинки та мінімум 10 жертв стало лише зараз. Експерт проєкту так прокоментував це:

“На мою думку, певним чином інформація така була і раніше. Можливо, якісь скарги вже надходили, хтось був свідком таких подій… Думаю, що деякий час адміністрація і колеги прикривали ці обставини. Ймовірно, не для того, щоб його звільнити від відповідальності, а для того, щоб не кинути тінь на медичний заклад”.

Повне розслідування історії з лікарем-збоченцем на Закарпатті дивіться у новому епізоді “Говорить вся країна”, що виходить з понеділка по четвер, о 19:30 на телеканалі “1+1 Україна”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі