«Матеріали для фільму сховала в особистих речах моя 12-річна донька»: підполковник поліції Володимир Нікулін у «Хоробрих серцях» розповів, як вдалось врятувати матеріали для стрічки «20 днів у Маріуполі»

Хоробрі серця

Підполковник поліції Володимир Нікулін у «Хоробрих серцях» розповів, як вдалось вивезти матеріали для стрічки «20 днів у Маріуполі» з оточеного міста.

Поділитися:

Щоп’ятниці о 21:00 на телеканалі “1+1 Україна” транслюють проєкт “Хоробрі серця”. Це цикл історій про українців – військових та цивільних, які здійснили подвиги, захищаючи Україну від російської агресії, та своїми вчинками змінили хід історії. Знати в обличчя живих героїв - ось мета цього проєкту.

Цієї п’ятниці на телеканалі “1+1 Україна” покажуть новий епізод проєкту “Хоробрі серця”, який буде присвячений обороні Сходу України. Героями нового епізоду стануть військові, які тримають східний фронт та захищають всю Україну від ворожої навали. Герої поділяться ексклюзивними подробицями операцій в Авдіївці, Попасній, Бахмуті, Маріуполі, Соледарі та інших українських містах.

Ведучі

Так, військовий хірург Євген Герасименко навесні 2022 року згодився летіти у оточений Маріуполь, щоб у бункерах Азовсталі організувати медпункт та рятувати життя пораненим українським захисникам. Під час оборони Маріуполя сили противника були в 4-5 разів більшими, а кількість поранених на Азовсталі сягала сотень. Територію заводу обстрілювали із землі, з неба та з моря.

«Найголовніше – це збереження життя військових. Ми врятували близько тисячі життів. Я особисто провів близько 250 оперативний втручань. Ми застосовували такий давно забутий метод як пряме переливання крові від необстеженого пацієнта тому, який знаходиться у критичному стані. Останнім часом його заборонили, але на Азовсталі ми знаходились в таких умовах, що рішення треба було приймати миттєво і рятувати життя військовослужбовців, - ледве стримуючи емоції пригадує Євген Герасименко. - Ми оперували військового із позивним Штиль, у нього була критична крововтрата. Звернулись до побратимів, які на той час також були після тяжких поранень, із проханням здати кров для нього. Хлопці як один сказали: скажіть тільки, яка група крові. Зробили операцію і врятували життя цьому військовослужбовцю».

Євген Герасименко

Євген з родиною

Парамедикиня Юлія Паєвська на позивний Тайра, яка пройшла російський полон, пригадала, як надається медична допомога українським військовим у неволі:

«Щодо надання медичної допомоги у полоні: краще навіть не просити, щоб прийшов медик, бо буде тільки гірше».

Підполковник поліції Володимир Нікулін, заступник начальника відділу Головного управління поліції Донецької області, відомий тим, що допоміг врятуватись із оточеного Маріуполя знімальній групі Мстислава Чернова. У студії «Хоробрих сердець» він поділився ексклюзивними подробицями, як саме йому вдалось через 15 ворожих блокпостів провезти безцінні документальні матеріали, які розказали світу про злочини у місті та стали основою оскароносного фільму «20 днів у Маріуполі».

«Ми розуміли, що єдиний вихід із ситуації – їхати із цивільними. Я взяв свою дружину, дитину і ми поїхали на моїй автівці, яка на той час була вже розбита осколками Граду. Як оперативний працівник поліції скажу вам, що якщо б у нас була одна легенда під час проходження блокпостів, то ми б не доїхали. Матеріали для фільму сховала в особистих речах моя 12-річна донька. Вона знала про ризики. Ми повинні були це зробити», - говорить Володимир Нікулін.

Хоробрі серця

Оборону Маріуполя прокоментував начальник ГУР МО Кирило Буданов:

«Ця битва мала вирішальне значення, бо на той час, коли основні події відбувались, було сконцентроване 10-тисячне угруповання. Протистояти йому в той момент ми не могли. І вони мали рухатись на Запоріжжя. Але оскільки Маріуполь досить тривалий проміжок часу не покорявся, все це угруповання утримувалось там і боролось за взяття міста. Тож виграш в часі дозволив зрештою побудувати оборону, яка врятувала всю ситуацію. А разом з тим – це великий жаль, що так відбулось».

Як проходила оборона Попасної, Бахмута, Соледара, Авдіївки, дивіться у “Хоробрих серцях” у п’ятницю о 21:00 на телеканалі 1+1 Україна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі